Dompelpompen
✓ Levering
✓ Plaatsing
✓ Onderhoud
✓ Herstelling
ONZE ACTIVITEITEN

Dompelpompen
Dompelpompen, ook wel klokpompen genoemd, zijn pompen die geheel in de te verpompen vloeistof wordt gedommeld. Aan de onderzijde bevindt zich een aanzuigrooster waarmee het water direct in de pomp wordt gezogen. Daarna wordt het water via het pomphuis naar de persaansluiting (voorzien van een afvoerslang) geleid zodat het water de pomp kan verlaten. Hierdoor zijn dit soort pompen uiterst geschikt om vloeistof van onderen naar boven te verplaatsen (bv. om water uit een ondergelegen kelder of vijver weg te pompen).
De aandrijving van deze pomp kan elektrisch, hydraulisch en elektromechanisch zijn. In tegenstelling tot andere pompen kan een dompelpomp niet luchtgekoeld worden door een ventilator. Bij een dompelpomp wordt de pomp gekoeld door de verpompte vloeistof zelf. Er kan verder ook een vlotter (een niveauregelaar) aan een dompelpomp toegevoegd worden die ervoor moet zorgen dat de dompelpomp steeds ondergedompeld blijft.
Een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. Deze pompen worden meestal gebruikt om water weg te pompen uit bijvoorbeeld een vijver, zwembad of een ondergelegen kelder. Dit kan voorkomen omdat er bijvoorbeeld grondwater omhoogkomt in kelders of souterrains. Vandaar ook de naam dompelpomp: de pomp dompel je onder water.
Voordelen dompelpomp
- Aanzuiging
Dompelpompen hoeven niet aangesloten te worden aan een zuiger, de pomp is volledig zelf aanzuigend. De reden hiervoor is omdat de te verpompen vloeistof aan de oppervlakte wordt verwerkt.
- Cavitatie
Omdat ze volledig ondergedompeld zijn, zijn dompelpompen niet vatbaar voor cavitatie. Dit kan een probleem zijn bij centrifugaalpompen en andere typen verdringerpompen.
- Efficiëntie
Wanneer een pomp ondergedompeld is, is er positieve vloeistofdruk bij de inlaat van de pomp. Deze toestand kan de efficiëntie verhogen omdat er minder energie nodig is om vloeistof door het vloeistofpad van de pomp te verplaatsen.
- Geluid
Omdat dompelpompen worden ondergedompeld (zoals de naam al zegt) zijn deze pompen in de meeste gevallen erg stil.
